Fra skrot til slot

Historien om et rigtig flot vægttab fra den “almindelige” dansker.

Her kommer historien om en sej kvindes historie om en rejse med op og ned ture gennem kampen om et vægttab.

Lisbeth, 54 år, mor til 3 piger, fik i 2008 konstateret diabetes 2 efter at været blevet indlagt med forhøjet blodsukker.

Dette betød medicin, kostomlægning og fokus på motion.
I starten gik det rigtig godt og tallet på vægten begyndte at falde. Men som så meget andet er en kostomlægning også svær at holde og Lisbeth fandt alternativer til sukker og fik indtaget flere kalorier end der blev forbrændt, hvilket betød at vægten steg.

Kan man veje for lidt?
I 2009 sagde vægten 120 kilo. Dette gjorde at Lisbeth i samråd med sin læge, fik en henvisning til Hvidovre Hospital med henblik på en fedmeoperation da hun for første gang faktisk følte sig ked af sin vægt og af hele tiden af at føle sig træt. Efter et år på ventelisten kom tiden hvor hun skulle vurderes og godkendes til en fedmeoperation.

Lisbeth fik AFSLAG på fedmeoperationen med den begrundelse at hun ikke var tyk nok!! Dette kom som et chok.
Kravet for en fedmeoperation er at; patienten har en BMI på 35, patienten er fyldt 25 år, lider af følgesygdomme til overvægten fx type 2 diabetes, hjerteproblemer eller søvnapnø. Ved ekstrem overvægt med en BMI på 50 uden følgesygdomme kan der i særlige tilfælde og ved konkret vurdering indstilles til operation. (kilde: hexedoktoren.dk)

Det chorkerede Lisbeth at hun fik meldingen om at hun ikke var tyk nok til at få foretaget en fedmeoperation. Lisbeth fik dog i stedet tilbuddet om at være med i et operations forsøg, med overvægtige som selv havde gjort en indsats for at tabe sig og som samtidig havde fået konstateret sukkersyge.

I november 2010 blev operationen fortaget (operationsmetoden Gastric bypass) og dagen efter var Lisbeths sukkersyge dermed væk.
20140819-074334.jpg

Lang og varig kamp

Operationen krævede at hun skulle deltage i mange forsøg både før og efter operationen. Det første år var rigtig hårdt grundet de mange forsøg og dét at skulle leve på en hel ny måde. Den dag i dag, kan Lisbeth stadig synes at det er svært.

Lisbeth holder vægten nede ved en kombination af god hård træning og sund kost.

Træning 5 gange om ugen:
Mandag: cykler 15-20 kilometer efterfulgt af 1 times combat. (som er en hold lektion der indeholder boksning og spark)
Tirsdag: 1 times bodypump efterfulgt af 15 km cykling
onsdag: 1 times Stram op hold efterfulgt af 15 km cykling
Torsdag: hviledag
Fredag: 20 km cykling
lørdag: 20 km cykling og 1 times ZUMBA eller stram op hold.

Kost
Kosten er omfattende at have med at gøre da der skal planlægges meget – man skal både tænker og hvad og hvor meget man indtager når man har fået gjort en mavesæk mindre.
Maden er små mængder og indeholder aldrig hvidt brød, ris eller pasta.
Morgenmaden er 1 dl havregryn der laves til grød á 3,5 dl vand og med lidt sødemiddel på.
Kun 30 minutter efter morgenmaden indtages et stort glas vand og en masse vitamin piller da hendes krop ikke kan indtage de vitaminer hun får gennem kosten.
Til frokost indtages 2 halve stykker rugbrød med tun, humus, tomat og avokado. – oftes deles frokosten op så den ene halvdel spises kl. 11 og den anden halvdel spises 1,5 time efter.
Aftensmaden indeholder en masse grøntsager og laves fx. til wok-retter med fuldkorns ris og kylling/laks.
Senere på aftenen spises der A38 eller skyr. Og der drikkes også protein-drikke i løbet af dagen for at hun får indtaget nok protein.

20140819-081304.jpg

Trods dét at Lisbeth lever en bestemt livssti,l skal hun ikke snydes for de lækre sager og tillader sig at spise meget små mængder kage eller slik. Men hun er meget OBS på at det kun er små mængder. Dette er også med til at holde trangen nede så man ikke går helt sukker-amok.

Ulemper og fordele ved en operation
Nu skal man ikke tro at det er en “let” udvej at opnå vægttab via en så omfattende operation. Der er, som ved så mange andre ting, minusser.
Lisbeth skal hver 3. måned have foretaget blodprøver. Resten af livet skal hun hver 3. måned have B12 vitamin indsprøjtninger og det er lidt utrygt at man udfører en operation man ikke har 100 % styr på. Men det er en del af forsøgene, så det kommer nok på plads en dag.

Fordelen er, at sukkersygen er væk, at hun har tabt sig og fået et helt nyt liv.
Lisbeth har fået en hel anden livsglæde som stråler ud af hende når man ser hende, hun har fået mere overskud til livet og elsker sit nye aktive liv som også hendes døtre er en del af.

Dog føler Lisbeth sig også mere sårbar efter vægttabet da der nu mangler en hel del kilo at gemme sig bag, eller til holde andre på afstand, altså, følelsen af, at have svære ved at passe på sig selv – forsvare sig selv.

Hvordan vil hun fastholde sit vægttab? Og har hun mål?
Det er et spørgsmål der er svært at svare på efter som man ikke kan svare 100 % på det. Det er en kamp Lisbeth kæmper hver dag ved at holde på de gode vaner men ingen har givet hende svaret på “hvorfor hun blev tyk” eller fortalt hvordan man bliver i den “gode spiral” så man ikke får tilbagefald.
En ting Lisbeth har opdaget er at hun blev for tyk “for at passe på sig selv” – ironisk når nu der ødelægger et liv.
Lisbeths tanker og mål er idag at hun skal bevare sit vægttab for at passe på sig selv og sit helbred. Det mener jeg er den helt rette tanke at have! Man skal gøre det for sig selv og ingen andre.

I dag har Lisbeth opnået et rigtig flot vægttab på 40 kilo. Efter hendes operation tabte hun 9 kilo kg. muskler som i dag er kommet på igen + 5 kilo muskler oven i takket været den omfattende træning og sunde kost.

20140819-081424.jpg

En tankevækkende historie om en rigtig sej dame!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fra skrot til slot